Mykolog

Mykolog

Mykologer är experter på olika sorters svampar. Traditionellt sysslar mykologerna med mycelsvampar, som slemsvampar och oomyceter, trots att den senare ordningen numera räknas till protister. Ett närliggande område är läran om lavar (lichenologi).

Mykologi överlappar ofta med mikrobiologi då många svampar, åtminstone i ett tidigt utvecklingsstadie ofta är mikroorganismer. Expert på storsvampar kallas ofta för en "svampkännare".

I Sverige finns det ca 5 000 olika sorters storsvampar och ca 100 av dem är bra matsvampar. Kantareller innehåller D-vitamin och många svampar innehåller mineraler och spårämnen som t ex selen och mangan.

Mykologer kan också studera interaktioner mellan svampar och växter och/eller mellan svampar och andra microorganismer i skogs- och jordbrukssystem.

Mykologi, framförallt när det gäller mycel och små svampar, studeras inom mikrobiologin.

Utbildning

En möjlig väg in i yrket kan vara att börja läsa biologi, med fokus på biokemi, cellbiologi och mikrobiologi. En annan studieväg in i yrket är att söka studier vid Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi på Sveriges lantbruksuniversitetet (SLU).

På gymnasiet rekommenderar vi i första hand välja Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap. Man kan läsa på andra gymnasiala program, men då behöver man komplettera med några kurser på komvux, på naturvetenskapligt basår på högskola eller på en folkhögskola, innan man kan söka vidare till högskola/universitet för att på sikt utbilda sig till en mykolog.

Arbetsplats

Svampkännare studerar svampar och kan också skriva böcker eller undervisa i "svampkunskap" till allmänheten. 

Exempel på en arbetsplats för en mykolog är Artdatabanken på SLU, Sveriges lantbruksuniversitetet. Mykologer kan också arbeta med industriell svampproduktion, studera mycelium och/eller arbeta mer praktiskt med framtagande eller utveckling av mycelium-produkter.

Fem giftsvampar som alla borde lära sig att känna igen är vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, toppig giftspindling, orangebrun giftspindling och gifthätting.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.