Kranbilsförare
Spela filmen

Kranbilsförare

Kranbilsförare (eller mobilkranförare) måste ha grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper på en nivå som medger säker lasthantering och på ett säkert sätt kunna hantera olika metoder och situationer som uppstår när lastgods förflyttas och hanteras.

Kranbilar är fordon, som är utrustade med till exempel skopa, krok, personkorg eller gripklor. Föraren transporterar många olika slags gods.

Utbildning

Utbildning till kranbilsförare kan inom gymnasieskolan erbjudas på Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning Anläggningsfordon eller på Fordons- och transportprogrammet, inriktning Transport.

Motsvarande utbildning för vuxna kan erbjudas inom Komvux eller anordnas av Arbetsförmedlingen.

Det rekommenderas att läsa kursen Lastbilsmonterad kran, då den kunskapen efterfrågas av branschen. Man bör på sin gymnasieskola fråga om möjlighet finns att läsa den kursen. Den kan erbjudas som en "profilkurs" till elever på Fordon- och transportprogrammets variant mot Transportteknik, men kan även finnas på andra inriktningar.

Lastbilsmonterad kran omfattar gods- och timmerkranar. Kranarna delas upp i två kategorier.

  • Timmerkranar oavsett storlek, och godskranar upp till 18 t/m tillhör den lättare klassen.
  • Godskranar över 18 t/m tillhör den tyngre klassen och för att få utbildningsbevis för dessa krävs ytterligare ett prov.

 

För att få lov att köra lastbilsmonterad kran krävs C-körkort och man omfattas av kravet på Yrkeskompetensbevis (YKB), bevis på att man kan sköta kranen på ett säkert sätt.

För att erhålla en utbildningsbok eller ett yrkesbevis från TYA, ska man ha motsvarande kunskaper från gymnasieskolan kursplaner:

  • Arbetsmiljö och säkerhet 50 poäng
  • Fordonsmonterad kran 100 poäng

Personliga egenskaper

Jobbet är både varierande och krävande, och kräver bland annat stort säkerhetstänk och förmåga till riskbedömning.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.