Journalist / Reporter
Spela filmen

Journalist / Reporter

Att vara journalist / reporter är så mycket mer än att skriva för en tidning, jobba inom TV, radio eller andra berättande medier. God journalistik tar avstamp i ett gott förarbete där journalisten är påläst i ett ämne eller kanske intervjuar en person med syfte att berätta en historia eller förmedla kunskap.

Yrket journalist varierar såklart beroende av var du jobbar och hur ditt uppdrag ser ut, men journalister är en yrkesgrupp som vill ge fler perspektiv, sprida kunskap och fakta och gräva fram nya sanningar. Eftersom vi lever i en värld som blir allt mer polariserad och där fake news blir vanligare, är saklig och korrekt kvalitetsjournalistik viktigare än någonsin.

En journalist/reporter måste vara snabb, ha gott omdöme, kunna arbeta under stark tidspress och vara intresserad av att följa med i både teknikutvecklingen och i samhällsdebatten.

Vissa journalister är researchers som gräver fram fakta och information till det som ska bli en nyhet och andra jobbar som digitala redaktörer som publicerar nyheterna på webben och sociala medier samt för en dialog med publiken. Mycket av dagens journalistik hämtas från idéer som reportrar hittar på nätet eller som läsare och tittare tipsar om.

Gemensamt för alla journalister är att man måste förstå och följa de etiska regler som gäller för yrket, exempelvis när det gäller opartiskhet eller att bara publicera korrekt information, respektera personlig integritet och visa gott omdöme när det gäller namnpublicering. Det är viktigt att vara trovärdig i rollen som journalist för att publiken ska känna tillit.

Det finns många möjligheter att jobba som journalist även om det inte alltid innebär en fast anställning. För dig som vill bli journalist finns många olika journalistutbildningar att söka sig till, både på universitet, högskolor och folkhögskolor.

Utbildning

Journalistutbildning oftast en förutsättning för att få arbete inom branschen. Högskoleutbildning inom journalistisk är på tre år och kan byggas på till en masterexamen. Det finns även kortare påbyggnadsutbildningar inom högskolan för den som redan har en akademisk examen i ett annat ämne.

Även inom Yrkeshögskolan och folkhögskolor finns utbildningar inom media- och journalistområdet. Dessa är vanligtvis på ett eller två år och oftast specialiserade mot radio eller foto. Ett stort antal fristående utbildningsanordnare erbjuder utbildning inom medieområdet. Kontrollera vad som gäller för rätten till studiemedel för dessa utbildningar.

Bra grundläggande utbildning finns på bl a gymnasieskolans Samhällsvetenskapsprogrammet.

Framtidsutsikter

Inom snar framtid kommer ca 300 personer att gå i pension och till dess behöver många journalister skolas in på t ex Sveriges Radio. Ett sätt att komma in på Sveriges Radio är via praktik, när du går på journalistutbildningen. Det är många som sedan blir kvar på Sveriges Radio efter sin slutförda utbildning.

Arbetsplats

Rollen kan variera beroende på var du jobbar, det kan till exempel vara som reporter på en lokalredaktion där du berättar om det som händer i ett mindre samhälle eller på en stor nyhetsredaktion där du bevakar händelser runt om i världen.

En journalist kan också jobba som programledare i radio, tv eller på nätet.  

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.