IT-arkitekt
Spela filmen

IT-arkitekt

IT-arkitekt utvecklar strategier för hur IT-systemen på ett företag eller i en organisation ska användas och förbättras. Du ansvarar ofta för att ha en helhetssyn över organisationens IT-struktur och kan beskrivas som en länk mellan tekniken och användarna.

Arkitektrollerna är i regel seniora roller som kräver en stor erfarenhet av IT-arbete av olika slag. Som IT-arkitekt har du vanligtvis stor påverkan inom både Cybersäkerhet och Informationssäkerhet.

Utbildning

Den vanligaste utbildningsbakgrunden är en högskoleutbildning med datainriktning, t ex en systemvetenskaplig- eller någon civilingenjörsutbildning med datainriktning. Även om IT är den vanligast bakgrunden är det möjligt att med annan tidigare erfarenhet som exempelvis civilekonom vara lämplig i rollen som IT-arkitekt.

Grundläggande utbildning finns på gymnasiet, t ex El- och energiprogrammet eller Teknikprogrammet.

Passande utbildning kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för yrkeserfarna IT-akademiker har varit stabilt god de senaste åren och det finns inga tecken på att efterfrågan kommer att minska.

Yrkesfilm

Möt Simon, IT-arkitekt på Trafikverket.

Lilla ordboken

Virtual Reality - är en sort "datorgenererad skenvärld" där användaren upplever befinna sig i och kan "agera".

Big Data - enorma datamängder, som kräver speciella analysmetoder, exempel på "big data" är info på sociala medier.

Chatbot - ett program som svarar på olika sorters "input" (audiell eller textbaserad) med på förhand bestämda svar eller med hjälp av AI - Artificiell Intelligens.

Internet of things - är föremål med inbyggd elektronik och internet-uppkoppling, kan styras via internet eller utbyta data med varandra eller förmedla data till sin "huvudman". Föremål inom "internet of things" kan vara t.ex maskiner, fordon och byggnader.

Java - är ett objektorienterat programmeringsspråk vars syfte är att vara så oberoende som möjligt av dator, platta, telefon etc. och operativsystem (Windows, iOS, Android etc.).

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.