Idrottstränare

Idrottstränare

Många idrottstränare har bakgrund i att tidigare varit aktiva idrottsutövare och kanske professionella idrottare, men du kan också bli idrottstränare genom att utbilda dig till idrottslärare, utan att ha varit aktiv på högre nivå inom någon idrott.

Att vara idrottstränare innebär olika saker, beroende på vilken nivå du arbetar och vilken idrott du ägnar dig åt.

Idrottstränare återfinns på alla nivåer i landet, på klubb-, distrikts- och på elit-, och landslagsnivå eller på idrottsgymnasium. Det finns många olika idrotter och de flesta idrottstränare är inriktade på en särskild idrott som till exempel fotboll, golf, tennis och ishockey. Inom Riksidrottsförbundet finns drygt 70 olika idrottsförbund representerade.

Heltids- och deltidsanställda tränare är ofta både ledare och instruktörer med många olika arbetsuppgifter. Arbetet innebär bland annat att planera träningar, fördela tider mellan olika grupper och lag och ansvara för att nya tränare utbildas. Tränaren planerar och håller sig informerad om tävlingar, matcher och turneringar.

En del idrottstränare har även budgetansvar och sköter materialinköp, planerar och bokar resor och träningsläger samt deltar i styrelsemöten och ansvarar för att informera press, radio och TV.

Instruktörsdelen består av att instruera utövarna i idrotten, att hålla i teknikträningar och i fysisk träning samt att vara med på matcher och tävlingar.

En idrottstränare har hjälptränare. Tränaren bör vara bra på att lära ut idrottens metodik, på att sprida optimism och få de aktiva att tro på sig själva. Idrottstränaren måste anpassa sin arbetstid efter träningar, tävlingar och matcher. Det handlar ofta om att arbeta kvällar, helger och tidiga morgnar. Resor av varierande längd till matcher, tävlingar och träningsläger ingår i arbetet.

Utbildning

Utbildningar inom idrottsledarskap, idrottspsykologi och idrottsvetenskap kan alla leda till att man kan arbeta som tränare eller hjälptränare eller i någon annan funktion nära professionella idrottsutövare.

Inom många idrotter finns olika former av utbildning, till exempel instruktörsutbildningar i olika steg som anordnas av respektive idrott på distriktsnivå eller av idrottsförbunden.

Det finns flera högskolor som erbjuder relevanta utbildningar.

Bra grund får du på gymnasiets Barn- och fritidsprogrammet.

Framtidsutsikter

Hur framtidens arbetsmarknad och arbetsuppgifter ser ut för idrottstränare, varierar mellan de olika idrotterna.

Kraven på utbildning kan komma att öka liksom behovet av datorkunskap. Harmoniseringen inom EU gör att utbildningskraven i framtiden kan förändras och arbetsmarknaden kan bli mer internationell.

Personliga egenskaper

Gemensamt för de flesta idrottstränare är att de har ett brinnande intresse för idrott och att de ofta själv har en bakgrund som aktiv idrottare eller ledare. Man bör tycka om att arbeta med människor.

Arbetsplats

Arbetsgivare är ofta företag, kommuner eller idrottsföreningar. Träningsledare leder träning inom motionsanläggningar eller håller i motionspass på arbetsplatser. Exempel på det är aerobicsinstruktör, styrkeinstruktör eller gymnastikledare, beroende på inriktning.

En växande marknad för idrottstränare är att vara personlig tränare vilket innebär att instruera och hjälpa enskild person med fysisk träning och/eller mental träning.

De flesta träningsledare kombinerar träningsjobbet med annat arbete.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.