Husdjurstekniker
Spela filmen

Husdjurstekniker

Husdjurstekniker arbetar med kor. Seminering är en viktig arbetsuppgift liksom rådgivning till lantbrukare om utfodring och djurhälsa. Arbetstiden fördelas mellan besök på olika lantbruk och i bilen på väg mellan gårdarna.

Arbetsuppgifterna består i varierande grad av insemination, kokontroll och rådgivning inom bland annat djurhälsa, avel, mjölkkvalitet utfodring och gårdsmiljöinspektioner.

Arbetet som husdjurstekniker kan vara mycket omväxlande. Arbetsuppgifterna beror till stor del på vilka tjänster husdjursföreningen erbjuder. Det är vanligt att arbetet innehåller en kombination av rådgivning, kokontroll och semin. Kokontrollen innehåller en mängd olika uppgifter om djuren, bland annat härstamning, mjölkavkastning och hälsoläge. Dessa uppgifter används sedan inom olika rådgivningsaktiviteter. Det kan till exempel handla om att hjälpa till i avelsarbetet. Ett exempel är att komma med förslag om vilka tjurar som passar till gårdens olika kor.

Djurhälsan och mjölkavkastningen förbättras ständigt tack vare ett målmedvetet avelsarbete. Husdjursteknikern kan också ha till uppgift att exteriörbedöma kor. Exteriörbedömningen går bland annat ut på att bedöma huruvida djuret har en kroppskonstruktion som befrämjar god djurhälsa i kombination med hög mjölkavkastning.

Att utarbeta förslag till utfodring av kor och ungdjur ingår också i arbetsuppgifterna. Utfodringen har stor betydelse för djurhälsan, och för hur mycket mjölk en ko kan producera. Inseminering är en annan viktig arbetsuppgift.

De flesta mjölkkor insemineras istället för att betäckas av en tjur. Tjursperma, som förvarats i ett kärl med flytande kväve i -196°, överförs till kons livmoder med speciella instrument. Lantbrukaren beställer insemination när korna är i brunst.

Som husdjurstekniker kan du också göra dräktighetsundersökningar och embryoinläggningar. I arbetet kan också ingå avhorning av kalvar, som sker med bedövning. Förebyggande djurhälsovård och vaccinationer kan vara andra arbetsuppgifter.

Husdjursteknikern kan även göra utredningar ifall sjukdomar eller andra problem uppstår i gårdens kobesättning. I det arbetet ingår blodgruppstagningar för kartläggning och sanering. Arbetet är rörligt och självständigt.

Förutom kontakt med lantbrukarna, samarbetar husdjursteknikern med djurhälsoveterinärer, husdjurskonsulenter och med mejerier.

Utbildning

Utbildas lokalt där behov finns. Ta kontakt med en Husdjursförening i din kommun för mer information.

Grundläggande utbildning finns på gymnasiets Naturbruksprogrammet.

Framtidsutsikter

Allt fler av landets mjölkbönder utbildar sig för att själva kunna sköta semin. Den rådgivande funktionen har delvis tagits över av agronomer. Antalet husdjurstekniker har halverats under de senaste sju-åtta åren.

Personliga egenskaper

Att ha lätt för att få kontakt med människor är en väsentlig egenskap i ditt arbete.

Arbetsplats

Husdjursteknikern är anställd av en producentägd husdjursförening, som ägs av Sveriges mjölk- och köttbönder och som finns över hela landet.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.