Geograf

Geograf

Geografisk kunskap har sitt ursprung i människans behov av att upptäcka och förstå sin omvärld och kunna orientera sig i den. Ämnet geografi är till sin karaktär tvärvetenskapligt och i ämnet integreras naturvetenskap och samhällsvetenskap utifrån en systemsyn.

Inom geografin behandlas det människans livsvillkor, naturmiljö och samhälle samt miljöförändringar i olika delar av världen över tid samt även frågor om hållbar utveckling och samhällets sårbarhet.

Geografer studerar jordytan, hur människan använder den och hur den förändras av samspelet mellan människa, samhälle och naturens egna processer. Som geograf arbetar du ofta med samhällsplanering, miljövård eller bredare frågor kopplat till hållbar utveckling, i Sverige eller internationellt.

Geografer kan vara specialiserade på t ex kulturgeografi eller naturgeografi, men också ha en bred utbildning i båda ämnena.

Geografer gör ofta utredningar, som ligger till grund för politiska beslut. Utredningarna presenteras i form av rapporter, oftast med kartor och diagram. Samarbete med ekonomer, tekniker och andra tjänstemän är vanligt. Kartor är viktiga hjälpmedel och ofta synliga resultat av arbetet. Kartor görs ofta med hjälp av databaser, där alla data är knutna till vissa lägen på jordytan, så kallade geografiska informationssystem (GIS).

Geografer med naturgeografi som specialitet har kunskap om jordytan med dess mark, växtlighet och vatten men också hur den påverkas, både av naturliga processer och av människan. De fungerar som experter både när det gäller att använda och att skydda naturresurser och miljö.

Utbildning

Det finns många olika alternativ till utbildningar. Med kulturgeografi eller naturgeografi som huvudämne kan man läsa till en kandidat- eller masterutbildning på högskolan (3 respektive 5 år). Ofta kombineras huvudämnet med ekonomi, statistik, statskunskap och sociologi.

Kulturgeografi eller naturgeografi kan också ingå i program med inriktning mot biologi, geovetenskap, naturvetenskap, samhällsplanering, samhällsbyggnad och fysisk planering. Det finns också fristående kurser i geografi med angränsande ämnen vid ett flertal högskolor i landet.

De datorprogram och digitala verktyg som används av geografer är bland annat GIS, Geografiska Informationssystem och Fjärranalys. Kunskaper i både GIS och Fjärranalys är mycket efterfrågande i många branscher.

Grundläggande gymnasial utbildning finns på Naturvetenskapsprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet.

Framtidsutsikter

De närmaste fem åren kommer troligen satsningar på infrastruktur, arbete med att hantera klimatförändringarna och olika miljöåtgärder fortsätta att vara prioriterat. Bedömningen är att det om 5 år kommer att vara balans för nyexaminerade. För erfarna är däremot prognosen liten konkurrens om jobben om fem år.

Arbetsplats

Som geograf kan du vara anställd av länsstyrelser, landsting och kommunala förvaltningar, ämbetsverk eller departement som har hand om fysisk planering, markanvändning, transporter och lokalisering. Många geografer arbetar med liknande uppgifter i biståndsarbete eller inom internationella organisationer.

Visste du att...?

... det finns en rosa sjö i sydvästra delen av Australien. Trots den ovanliga färgen som Lake Hillier har, är det helt ofarligt att bada i sjön och man flyter runt likt en kork pga den höga salthalten i sjöns vatten.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.