Fiskare

Fiskare

Yrkesfiskare har varierande arbetsuppgifter, en del är fysiskt krävande. Det är ett rörligt arbete, som innebär att man vistas utomhus i ur och skur under olika årstider.

Vilka arbetsuppgifter en fiskare har beror bland annat på vilken typ av fiske man är inriktad på samt hur stor båten och besättningen är.

Havsfiske bedrivs med större båtar som ofta är utrustade med trål eller vad. Dessa båtar har avancerad teknisk utrustning för navigation och fisksökning, till exempel ekolod och radar. Besättningen är vanligen mellan tre och sex personer.

Kustfiske och insjöfiske bedrivs med mindre båtar och med mindre besättning, oftast en eller två man. Fångstredskapen är mindre och annorlunda än vid havsfiske, olika typer av nät, bottengarn, ryssjor och krokredskap är vanliga.

Fisken sorteras och packas oftast ute till sjöss eller havs. Ibland rensas den också. I hamn levereras fisken till uppköpare. Till arbetet hör att underhålla fångstredskap och båt. Inför varje fisketur måste förberedelser göras. Mat och vatten ska provianteras, bränsle fyllas på och fisklådor och redskap ska tas ombord.

Fiskaryrket är geografiskt begränsat till kuster och vissa större insjöar. Om det går att försörja sig som fiskare beror bland annat på tillgång på fisk, fiskekvoter som måste följas, och vilket pris man får för fisken när man säljer den. Utrustningen, dvs båt, nät, teknisk apparatur med mera, är mycket kostsam och måste underhållas regelbundet.

Utbildning

Många som i dag är verksamma inom yrket har inte gått någon utbildning för att bli fiskare. Det är till exempel vanligt att yrket gått i arv i generationer.

Alla yrkesfiskare måste ha genomgått en obligatorisk säkerhetsutbildning. Dessutom rekommenderas kunskaper om både nationella och internationella överenskommelser när det gäller regler för fiske. Man bör kunna engelska och veta en del om miljö och ekologiska samband, liksom om säkerhet och överlevnad.

Rekommenderat gymnasieprogram är i första hand Naturbruksprogrammet.

Arbetsplats

De flesta yrkesfiskare är egna företagare.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.