Färdtjänstförare

Färdtjänstförare

Färdtjänstförare kör specialbyggda fordon, för funktionshindrade passagerare. Man kör turer på fasta tider eller på beställning. Vissa av dessa fordon är "busstypen" och kräver högre körkortsbehörighet än B, man kan behöva ha D-körkort. Andra fordon som också körs i färdtjänstregi är taxibilar.

Färdtjänstförare bör ha kunskap i och förståelse för att ta hand om och på ett professionellt sätt transportera människor med olika slags funktionshinder. Även specialkunskap och färdigheter i att hantera vissa speciella redskap krävs, t ex måste en färdtjänstförare kunna hantera "klättrings-utrustning", som används för att förflytta en person som sitter i en rullstol uppför eller nerför trappor i ett hus som saknar hiss eller om hissen är ur funktion.

Färdtjänstförare är ett yrke som tillhör både arbetsmarknadsområde Transport men även område Socialt arbete, detta då personer som har behov av färdtjänst har olika typer av funktionsnedsättningar och man måste kunna hantera olika situationer som kan uppstå.

Arbete som färdtjänstförare kan upplevas som ganska stressande, man förväntas ge personer med funktionsvariation hög servicenivå, även under hård tidspress.

Utbildning

Körkort krävs. Vilken klass på körkortet som krävs, beror på vilken sort av bil man kör. Är det taxi - krävs det taxikörkort.

Bra utbildningskompetens får du t ex på gymnasiets Fordons- och transportprogrammet, inriktning Transport. En bra merit är också Vård- och omsorgsprogrammet.

Passande utbildning kan även finnas inom komvux.

Värt att notera
Alla som kör i yrkestrafik måste ha ett yrkeskompetensbevis. Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Därefter måste förarna gå en fortbildning för att få ett nytt bevis. Fortlöpande fortbildning står företaget för när det gäller YKB, Yrkeskompetensbevis.

Personliga egenskaper

Det är en stor fördel om man kan hantera medicinska "krissituationer", är trevlig, empatisk och har förmåga att inge förtroende samt att man är hjälpsam, flexibel, har stort tålamod och är tillmötesgående, detta för att kunna sköta sin uppgift på ett positivt och proffsigt sätt.

Arbetsplats

Färdtjänstförare kan vara anställda av Färdtjänsten, kommunen eller vara taxiförare.

Man behöver, oavsett arbetsgivare, se till att man få plats med t ex rullstol och rollator i sin bil.

Visste du att...?

... i Sverige är Midsommarhelgen den värsta trafik-helgen på hela året, med störst risk för långa trafikköer på vägarna och mycket förhöjd risk för trafikolyckor, detta pga att många bilar kommer ut på vägarna samtidigt, för att förare har bråttom och en del förare är, tyvärr, påverkade av alkohol, läkemedel, narkotika eller helt enkelt är för trötta för att kunna köra bil på ett säkert sätt.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.