Elektronikmontör

Elektronikmontör

Elektronikmontörer monterar främst kretskort, elektroniska komponenter och kablar i diverse elektroniska produkter. Som elektronikmontör kan du ofta kombinera olika arbetsuppgifter och samtidigt arbeta som el-montör, montör av el- och teleutrustning eller som lödare.

Montörer inom elkraft sätter samman delar och bygger elkraftstekniska maskiner och apparater. Exempel på arbetsuppgifter är att inreda en elcentral och sätta ihop de komponenter som ska finnas med inom elcentralen.

Elektronikmontörer jobbar med såväl montering av elektronik och mekanik samt med avsyning och sluttestning. Ofta utförs arbetet i verkstäder där automatiseringen är hög och man använder automatiska monteringsmaskiner, men elektronikmontörerna kan också behöva arbeta i verkstäder där merparten av uppgifterna görs för hand.

Som kretskortsmontör / lödare placerar du ut och löder fast elektroniska komponenter på kretskort. Det finns flera olika metoder, t ex hålmontering och ytmontering. Vid ytmontering plockas komponenterna på automatiskt och löds i lödmaskinen. Oftast ingår det i elektronikmontörens arbetsuppgifter även att testa kretskorten med hjälp av datorer samt rätta till de fel som upptäcks vid testningen.

Utbildning

Grundläggande utbildning ges inom gymnasieskolan, i första hand på Industritekniska programmet eller på El- och energiprogrammet.

Motsvarande utbildningar för vuxna kan finnas inom komvux samt inom yrkeshögskolan.

Alternativa vägar till yrket ligger via arbetsmarknadsutbildning eller genom att bli upplärd på en arbetsplats av en mer erfaren kollega.

Du som har utbildning från ett annat land kan ansöka om att få den validerad. Mer information om Validering finns på Universitets- och högskolerådet, som bedömer utländska gymnasieutbildningar, yrkeshögskoleutbildningar och akademiska utbildningar.

Om man har arbetslivserfarenhet från ett yrke, men saknar betyg/intyg kan man få sina yrkeskunskaper bedömda. Mer information finns hos Arbetsförmedlingen.

Upplärning på en arbetsplats kan ske helt eller delvis, dvs du kanske redan kan en hel del inom de arbetsuppgifter som du ska utföra, men inte allt som krävs. För vissa arbetsmoment sker upplärning endast på arbetsplatsen, eftersom reguljär utbildning inom de områdena saknas eller är svår att komma in på.

El-utbildning eller El-teleutbildning och förmåga att läsa ritningar och el-scheman är ett allt vanligare krav för att kunna få anställning som elmontör. Certifikat för lödning är en stor merit, ibland ställs det även som ett krav.

Även B-körkort kan ställas som ett krav för att kunna få anställning.

Arbetsplats

Företagen som anställer elektronikmontörer är ofta verksamma inom tillverkning och marknadsföring av kretskort och andra moduler för industriella processer. Ofta sker arbetet i verkstäder.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.