Ekolog
Spela filmen

Ekolog

En ekolog har fördjupat sig i studier om hur de levande organismerna samspelar med sin miljö.

Deras arbete handlar mycket om långsiktig planering och nätverksskapande. Viktiga frågor kan vara biologisk mångfald och hållbar utveckling.

Som ekolog kan man specialisera sig och exempel på en sådan specialisering är "teoretisk ekologi". Som teoretisk ekolog kan man t.ex forska och undervisa på en högskola/universitet och ha titel "professor i teoretisk ekologi".

Utbildning och information är andra arbetsuppgifter för biologer / ekologer, liksom kriminaltekniska undersökningar inom Statens Kriminaltekniska Laboratorium.

Utbildning

Utbildning i biologi ges som program eller fristående kurser vid universitet och högskolor. Det finns utbildningsprogram med olika inriktningar, både på kanditat- och masternivå. Utbildning i bioinformatik, biomedicin och bioteknik finns som program och kurser vid universitet och högskolor. Att kombinera en utbildning i biologi med kunskaper i exempelvis datavetenskap, juridik, ekonomi eller språk kan öka möjligheterna till anställning.

Kontakta studievägledarna vid respektive universitet eller högskola för närmare information om respektive utbildning och behörighetskrav.

Rekommenderat gymnasieprogram är i första hand Naturvetenskapsprogrammet.

Framtidsutsikter

Ekologernas arbetsmarknad spänner över ett brett område. Gemensamt för de flesta inriktningar är att det finns många utbildade som konkurrerar om jobben. Den samlade bedömningen är därför att det kommer råda konkurrens om jobben inom de närmsta åren.

Arbetsplats

Kommuner kan anställa kommunbiologer och ekologer.

En del anställs av företag som miljöutredare, miljöhandläggare, miljöansvariga och miljöcontrollers medan andra arbetar som miljökonsulter i egna företag. Även konsultföretag som arbetar med konstruktion av stora anläggningar som vägar, tunnlar, järnvägar med mera, anställer ekologer för olika typer av utredningsarbete.

Visste du att...?

... ljusföroreningar, som gör att det, i och strax utanför storstäder, kan vara upp till 10 000 gånger ljusare än innan elektriska lampor uppfanns, påverkar många djur på ett negativt sätt. Exempelvis sköldpaddsungar som precis har kläckts, de går instinktivt dit det är som ljusast, som normalt sett är mot havet, men om det finns konstgjorda ljuskällor kan dessa leda dem i fel riktning och de riskerar att hamna fel och då inte överlever.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.