Återvinningsarbetare
Spela filmen

Återvinningsarbetare

Återvinningsarbetare demonterar bilar, maskiner, elektriska och elektroniska apparater och stålkonstruktioner av olika slag. Delarna säljs eller skickas vidare för återvinning.

En annan arbetsuppgift är att med hjälp av lastbil hämta skrot som ska tas omhand. Därför är det en fördel att ha körkort för tung lastbil.

Man måste ha kunskaper om olika material och deras värde. Detta lär man sig internt på företaget.

Återvinningsarbetare kan även kallas demonterare och exempelvis arbeta på bildemonteringsföretag. Där demonteras krockskadade bilar eller bilar som lämnats för skrotning. Man tar hand om miljöfarligt material som batterier, bensin, oljor och andra vätskor. De delar som går att sälja som reservdelar testas, registreras i datorsystemet och läggs in på lagret.

Det överblivna materialet, plaster, glas, gummi med mera, sorteras i olika behållare för att transporteras till återvinningsföretag.

Utbildning

Upplärning sker inom företaget eller på utbildning som ordnas av branschorganisationerna.

Det Industritekniska programmet eller Fordons- och transportprogrammet inom gymnasieskolan ger nyttiga kunskaper, liksom annan verkstadsteknisk eller fordonsteknisk utbildning.

Det blir allt vanligare med krav på maskinförarutbildning för att anställas som återvinningsarbetare, beroende på att mycket material flyttas med hjälp av lastmaskiner. Den utbildningen ges inom Fordons- och transportprogrammet.

För bildemonterare krävs att man lär sig mycket ny teknik eftersom bilarna ständigt utvecklas. Modern krockskyddsutrustning kräver till exempel särskilda kunskaper vid demontering.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden är fortsatt ganska kärv inom renhållnings- och återvinningsbranschen. Det kommer att vara stor konkurrens om jobben för renhållnings- och återvinningsarbetare under det närmaste året.

Arbetsplats

Som återvinningsarbetare jobbar man på ett återvinningsföretag eller en skrotningsfirma, där man tar hand om till exempel järn- och metallskrot, elektronikskrot, byggmaterial eller papper och plast. De produkter som ska tas om hand kan till exempel vara maskiner, motorer, stålkonstruktioner, kablar, datorer och elektroniska apparater.

Visste du att... ?

... många återvinningsstationer tvingas att lägga ner pga nedskräpning, varje månad dumpas det ca 250 ton skräp felaktigt.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.