Arbetsförmedlare

Arbetsförmedlare

Arbetsförmedlare medverkar till att arbetssökande finner jobb och arbetsgivarna hittar medarbetare. På så sätt bidrar de till att arbetsmarknaden fungerar smidigt. Det är viktigt för enskilda arbetssökande och företag men också för hela samhällets ekonomi.

En insats kan vara att identifiera förmågor som behöver stärkas och informera om möjliga utbildningar. En insats kan också vara att följa upp en praktikplats och se till att den ger mervärde till både arbetssökande och arbetsgivare.

Svårigheterna på vägen kan vara såväl fysiska som sociala och psykologiska. Som arbetsförmedlare är det värdefullt att se förbi de hinder som finns och föra samtal utifrån möjliga lösningar.

Ett centralt uppdrag som arbetsförmedlare är att matcha ihop personer som söker jobb med arbetsgivares behov av att rekrytera medarbetare. Matchningen sker ofta med stöd av IT-verktyg, antingen för att söka efter kandidater till en given platsannons eller att hitta platsannonser som ligger nära en sökandes profil. Oavsett på vilket håll sökningen sker är stödet helt beroende av kvaliteten på de uppgifter som ligger i databasen. Därför är även dokumentation en viktig del av arbetet.

För att ge bra vägledning och stöd behöver arbetsförmedlare ha kunskaper om arbetsmarknaden, yrken och utbildningar. För att göra ett bra jobb är det också viktigt att kunna ta reda på och ha en känsla för hur man möter andra människors behov.

Utbildning

En akademisk utbildning som innehåller minst 180 högskolepoäng är numera ett krav för att bli arbetsförmedlare. Men undantag kan göras och man kan i vissa fall bli anställd med enbart gymnasiekompetens, om personens bakgrund och arbetslivserfarenhet anses vara mycket fördelaktig för arbete på AF.

God kommunikationsförmåga på svenska är också en förutsättning i arbetet.

Nyanställda arbetsförmedlare genomgår en intern introduktionsutbildning. Det finns därefter möjligheter till vidareutbildning för ytterligare fördjupning eller breddning inom olika kunskapsområden.

Framtidsutsikter

Framtidsutsikterna för arbetsförmedlare förväntas bli goda. Under det närmaste året kommer många nya arbetsförmedlare att rekryteras.

Arbetsplats

Som anställd på Arbetsförmedlingen (AF) kan man arbeta med olika arbetsuppgifter, t.ex kan man arbeta på avdelningen Kundrelationer där man tar emot klagomål och synpunkter, man kan också arbeta som SIUS-konsulent eller som EURES-rådgivare, som arbetsförmedlare eller som arbetsvägledare.

Övrigt

Det finns uppskattningsvis ca 8.000 yrken, men ingen vet det exakta antalet. Detta bla på grund av att nya yrken "tillkommer" och gamla "dör ut".
 

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.